tiistai 7. helmikuuta 2017

52#Raviponiopas OSA 1 - Ruokinta

Moikka!
Nyt on ollut taas vähän postaustaukoa, mutta aikaa onkin kulunut blogihommia suunnitellessa.

Aloitamme yhteistyössä Ninni Tepon, Elina Miettusen ja Oona Halmeen kanssa postaussarjan, joka kertoo raviponin valmentamisesta. Osia tulee viisi.
Ensimmäisessä osassa puhutaan ruokinnasta.



Aluksi puhutaan heinästä. Varmaan kaikki tietävät, että heinä on hevosen ja ponin pääravintoa. Heinää voi syöttää säännösteltynä, tai vapaana. Jos raviponista haluaa yhtään treenattavan näköisen, vapaa heinä ei välttämättä ole se paras vaihtoehto, sillä ponit ovat tunnetusti aika kovia syömään.
 Jos siis päätyy säännösteltyyn heinään, kannattaa miettiä kuinka paljon heinää syöttää ja kuinka usein. Useinmiten heinät annetaan 3-6 erässä, kerralla annetaan yleensä ponista riippuen noin 1-4kg. Shetlanninponille ei luonnollisesti syötetä yhtä paljon, kuin esimerkiksi gotlanninrussille.
Ja ettei homma mene liian helpoksi, heinää on myös montaa erilaista!


Säilöheinää syöttää moni ihminen. Esikuivattu säilöheinä on usein hyvä ravintoarvoiltaan, edullinen vaihtoehto, eikä se juurikaan pölise. Toki sillä on väliä, mistä ostaa paalit, myöskään paalikohtaisilta eroilta ei voi aina välttyä.
 Säilöheinä sopii aika monille poneille, joten heinän valinnassa se on varteenotettava vaihtoehto. Kuitenkaan ihan kaikille se ei sovi, jotkut herkkävatsaiset voivat alkaa kurata helposti säilöheinästä.

Kuivaheinää suosii vieläkin moni ihminen. Pikkupaaliheinässä on useinmiten tasaisempi hygieeninen ja ravitsemuksellinen laatu. Pikkupaaliheinää on myös helppo säännöstellä ja käsitellä.
 Valitettavasti kuivaheinän saatavuus on nykyään aika huono ja hintakin on kallis. Heinä tuppaa myös pölisemään helpommin. Kuitenkin kuivaheinä on hyvä vaihtoehto, ja sopii monenlaisille hevosille, erilaisine vatsoineen.


Väkirehuja on varmaan yhtä monta kuin syöttäjääkin. Niitä löytyy joka lähtöön. Syöttäisinkö kuitenkin kauraa vai pelkkää täysrehua?
 Useimpia pellettejä voi tarjoilla sekä puurona ja turvottamatta. Riippuen tietysti ponista ja rehusta.
Rehuja annetaan shetlanninponille ponin liikutuksesta ja rehusta riippuen parista kourallisesta vajaaseen litraan.
  Väkirehujen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota ponisi tarpeisiin. Kannattaa etsiä oikeasti sopiva rehu, joka auttaa poniasi voimaan hyvin. Ponille kannattaa syöttää välillä vitamiinikuureja, joka syötetään rehujen kanssa.

 


Herkkujen syöttämisen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä liiallinen herkkujen syöttäminen ei tee ponille pitemmän päälle hyvää.
 Kannattaa myös harkita, syöttääkö nameja kädestä, sillä monet ponit alkavat näykkimään helposti, jos syöttää kädestä. Hyviä vaihtoehtoja kädestä syöttämiselle ovat esimerkiksi maasta, kauhasta ja kupista syöttäminen.


Juominen on tärkeää ponille ja sillä tulisikin olla koko ajan vettä tarjolla. Toki talvella tämä ei ole aina mahdollista, mutta silloinkin kannattaa käydä tarjoamassa ponille lämmintä vettä. Muutenkin ennen liikutusta voi tarjota vettä.
  Hikiliikunnan jälkeen kannattaa tarjota melassivettä, johon voi myös sekoittaa elektrolyyttiä, joka on terveellistä hikiliikunnan jälkeen. Melassin säännöstelyn kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä se on aika sokerista ja sitä ei tarvi suuria määriä ämpärilliseen vettä.

Tänään kerroimme teille pintaraapaisun ruokinnasta, huomioikaa, että emme ole ammattilaisia ponien ruokinnassa, mutta omien kokemuksien kautta opittuja juttuja!
Voitte myös alkaa kyselemään kysymyspostaukseen meiltä kysymyksiä kommentteihin, sillä teemme sellaisen.

Seuraavaan postaukseen!

4 kommenttia:

Suosituimmat